Retningslinjer for sikker brug af æteriske olier

Æteriske olier er meget sikre og nemme at bruge. Men det er vigtigt at vide, at rene æteriske olier af terapeutisk kvalitet er stærkt koncentrerede planteekstrakter og bør anvendes med forsigtighed.

Hudtest:  Personer med følsom hud kan forebygge uønsket irritation med en simpel hudtest. Smør lidt neutral bæreolie på underarmen og derefter en lille mængde æterisk olie. Hvis huden ikke viser nogen irritation efter en time, kan olien sikkert anvendes efter fortynding med en bæreolie eller ved først at påføre et lag bæreolie på huden og derefter den æteriske olie.

De mest almindeligt anvendte økologiske bæreolier er: kokosolie (fraktioneret), jojobaolie, mandelolie, avocadoolie, olivenolie osv.

Mindre er mere:  En normal dosis er 1-3 dråber for voksne. Start langsomt med citronolier, da de hjælper med at afgifte. Det er bedre at bruge lidt oftere end meget på én gang.

Fortyndes:  For hver olie er det på etiketten angivet, hvor meget den kan fortyndes. På er der på næste side en oversigt over fortynding af æteriske olier med en bæreolie.

Varme olier  som f.eks. oregano, kanel, cassia, timian og nellike bør altid fortyndes kraftigt før brug. Pebermynte er stærkt kølende og bruges derfor også bedre fortyndet med en bæreolie.

Babyer og børn:  Tommelfingerregel er at fortynde 1 spiseskefuld bæreolie med en dråbe æterisk olie. Til spædbørn skal du bruge den fortyndede olie under fødderne og altid tage en sok på for at undgå at tage foden i munden og dermed sluge olien. Intern brug af æteriske olier er først tilladt fra 6 års alderen.

Intern brug:  Kun olier, der er mærket “til diætetisk brug”, må anvendes internt i små mængder. Milde olier kan dryppes under tungen. Varme olier indtages bedst via en kapsel. Mange olier kan bruges i madlavningen og forstærke smagen af retter. Igen, mindre er mere. Brug aldrig en plastikflaske eller plastikbæger, men helst altid glas.

Følsom over for sollys:  Efter brug af citrusolier skal du undgå UV-stråler og direkte sollys i 12-24 timer for at undgå forbrændinger på huden.

Øjne, ører, næse:  Dryp aldrig olie direkte i øjne, ører eller næse.  Brug aldrig vand  til at skylle en olie ud, da det faktisk øger hudens absorptionskapacitet, hvilket gør den endnu mere brændende. Hvis olien ved et uheld kommer for tæt på eller endda i øjnene, skal du altid bruge en baseolie til at skylle den ud med.

Graviditet og amning:  De fleste olier kan anvendes uden risiko under graviditet og amning, når de anvendes normalt, og de giver faktisk stor lindring under graviditeten. Men også under og efter fødslen. Nogle olier kan påvirke hormonerne og anbefales derfor ikke i denne periode. Pebermynte kan f.eks. reducere mælkeproduktionen. Det er vigtigt at drøfte brugen med din tilsynsførende jordemoder eller læge.

Alvorlige helbredsproblemer : Personer med astma, epilepsi, forhøjet blodtryk og andre alvorlige helbredsproblemer oplever næsten helt sikkert stor lindring ved at bruge æteriske olier. Det er tilrådeligt at koordinere brugen af den med ledsagende læger og terapeuter. Personer med epilepsi bør undgå fennikel, basilikum, birk og blandinger, der indeholder disse olier. Personer med forhøjet blodtryk bør undgå timian og rosmarin.

Badning med æteriske olier:  Bland altid æteriske olier med en dispenser som f.eks. bade- eller showergel, (ris)mælk eller salt (havsalt, epsom-salt), før du tilsætter dem til badevandet.

Brandfarlig:  Mange olier er brandfarlige. Derfor skal de holdes væk fra åben ild og varmekilder.


Oversigt over fortynding

Hvad vil du bruge olien til?Fortynding
Spædbørn, småbørn eller “varme” olier0,5%
Børn, seniorer, følsom hud1%
Daglig hudpleje2-3%
Enkelt eller kortvarig brug10-25%
Mængde af æteriske oliedråber
Basisolie0,5%1%2%3%10%25%
  5ml 1231025
10 ml12462050
15 ml1,53693075
30 ml36121860150

En dråbe er ikke en nøjagtig måleenhed, og størrelsen af en dråbe afhænger af oliens viskositet og flaskens pipette.