Spørg

Dr. David Hill

Dr. David K. Hill, administrerende overlæge

Dr. Hill er en førende ekspert i industrien for æteriske olier og leder doTERRA's videnskabelige rådgivende råd.

Mange af doTERRAs olier er certificeret økologiske, andre er ECOCERT-certificeret, og nogle har ingen certificering. Det skyldes, at vi køber fra mange udviklingslande. Certificeringskrav og tilgængelighed varierer fra land til land. Nogle lande har ikke engang et certificeringstilbud.
Når vi siger, at vores olier er bedre end økologiske, er det fordi vi har mulighed for at se selv den mindste ingrediens i hvert parti olie. Hvis der er noget i den æteriske olie, som ikke er produceret naturligt i planten uden at der er tilsat noget, bliver det afvist. Det er det, jeg elsker ved vores Certified Pure Tested Grade-proces. Vi arbejder med de bedste analytiske forskere i verden – intet undslipper dem!

Værdien af en æterisk olie stammer fra mere end dens individuelle kemi. Hvordan denne kemi udvikles, og i hvilket omfang den udvikler sig i planten, er andre vigtige overvejelser. Desuden kan fremstillingsprocesser undertiden forbedre eller reducere subtile, men kritiske kemiske komponenter, der er nødvendige for at opnå optimale sundhedsmæssige fordele. For doTERRA er det ikke en enkelt ekspert eller en enkelt proces, der bestemmer den bedste kvalitetspraksis, men snarere et mangesidet samarbejde mellem eksperter, der arbejder sammen for at opnå de bedst mulige resultater. Denne unikke og særprægede tilgang gør det muligt for doTERRA at tilbyde uovertruffen kvalitet og fordele i vores æteriske olier.

De kemiske bestanddele i en æterisk olie svarer til makronæringsstofferne i fødevarer. Ligesom fructose (sukker) i en banan giver øjeblikkelig energi og har specifikke metaboliske virkninger, kan en æterisk olie med et højt indhold af limonen give et kraftigt boost til dit immunsystem. De kemiske bestanddele i en olie bestemmer dens potentielle fordele, hvilke metabolitter den vil producere, og hvordan den bedst anvendes.
Kemikere har indtil videre identificeret mere end 3.000 forskellige molekyler i æteriske olier. Hver af disse forbindelser af kulstof-, hydrogen- og oxygenatomer har deres egne unikke egenskaber. Disse forbindelser er kategoriseret på grundlag af deres kemiske sammensætning, som henviser til deres funktion og fysiologiske aktivitet. Olier med et højt indhold af terpener (der ender på “-ene”) har andre egenskaber end olier med et højt indhold af hydroxyalkoholer (der ender på “-ol”) eller phenoler eller estere og er derfor egnede til forskellige formål. Kendskab til de kemiske byggesten i æteriske olier gør det muligt for enhver bruger at udøve aromaterapi mere sikkert og effektivt.

En baseolie er et lipidbaseret stof, der bruges til at fortynde æteriske olier.
De mest populære basisolier er rene vegetabilske olier, herunder grapefrø-, avocado- og mandelolie, men de mest let tilgængelige basisolier kan dog ret hurtigt blive rancid. Jeg foretrækker fraktioneret kokosolie, fordi den er stabil ved alle temperaturer og i alle miljøer. Det er også ikke-aromatisk og ændrer derfor ikke de aromatiske egenskaber af æteriske olier. Mange mennesker tror fejlagtigt, at brugen af baseolier på en eller anden måde reducerer effektiviteten af den æteriske olie, mens der faktisk er mange fordele ved at fortynde olierne. Fortynding øger absorptionsoverfladen, forbedrer absorptionen af tør hud og forebygger følsomhed. Det er aldrig forkert at fortynde, især ikke når du bruger olier med mere potent kemi. Det er en personlig beslutning at afgøre, hvornår og hvordan man skal fortynde, og den bør være baseret på præferencer for brug, oliekemi og personlig følsomhed.

For mange er værdien af æteriske olier forstået og bekræftet gennem personlig brug. Det er måske ikke et spørgsmål om, hvilken olie der skal bruges, men snarere om, hvordan og hvor meget olie der skal bruges. De tre primære anvendelsesmetoder omfatter aromatisk, topisk (på huden) og intern anvendelse, som alle har en dokumenteret fordel. Individuelle præferencer og erfaring vil hjælpe dig med at vælge den mest hensigtsmæssige anvendelsesmetode til at opfylde dine personlige behov. Selv om anvendelsesmodellerne kan variere, har jeg fundet ud af, at en konsekvent anvendelse er mest effektiv. Jeg anbefaler, at du bruger æteriske olier i mindre mængder og oftere i løbet af dagen i stedet for sporadisk i store mængder. Ved konsekvent brug er det muligt at sikre en vedvarende effekt, og det sikrer maksimal effekt.

Der findes mange oplysninger om æteriske olier og deres biologiske aktivitet i kroppen. Vi forstår mere om de fysiologiske mekanismer i æteriske olier end nogensinde før. Vi ved, at æteriske olier er lipidopløselige og derfor let absorberes af hudvæv og slimhinder. Sikkerheden og effektiviteten af hver enkelt anvendelsesmetode er veldokumenteret af videnskabelige beviser. Når man skal bestemme, hvordan man anvender en æterisk olie, er det vigtigt at bruge olierne i en sammenhæng, der er behagelig for brugeren. Selv om virkningerne kan være mindre udtalte ved visse anvendelsesmetoder, har hver enkelt anvendelsesmetode stærke fordele, både lokalt og systemisk.

Det er en almindelig fejlagtig antagelse, at når vi bruger æteriske olier, kan vi kun påvirke kroppen eller sindet, men ikke begge dele. Når vi påvirker et system i kroppen, har det i virkeligheden en systemisk virkning. Det limbiske system, også kendt som kroppens følelsesmæssige kontrolcenter, er afgørende for aromaer, fordi det er så let påvirkeligt af vores omgivelser. Det, vi smager, ser, hører og især lugter, påvirker dette system. En del af det limbiske system er hypothalamus, som ud over at regulere det limbiske system har direkte forbindelser til neurokemisk stimulering i hele kroppen. Så hvis vi indånder duften af lavendel, vil det ikke kun berolige vores humør, men vil også gavne hele kroppen. Langt den hurtigste måde at få gavn af virkningerne af æteriske olier på er at bruge dem aromatisk, men uanset hvordan vi anvender olierne, vil virkningerne være vidtrækkende.

En stor fordel ved æteriske olier er, at de er sikre og effektive i alle livets faser, også under graviditet. På grund af den milde, ikke-irriterende karakter af mange æteriske olier kan de trygt anvendes på dette tidspunkt. En vigtig overvejelse under graviditeten er at støtte en sund funktion i hele kroppen. Frankincense understøtter cellefunktionen og forbedrer den generelle sundhed. * Min erfaring er, at ingefær, pebermynte, lavendel og citrusolier kan hjælpe med at lindre graviditetsrelaterede problemer som kvalme, følelsesmæssig ubalance og andre almindelige gener. * Det er også vigtigt at huske, at mange kvinder er særligt følsomme under graviditeten. Det kan være nødvendigt at justere mængden, anvendelsesmetoderne eller fortyndingsforholdet for at tage højde for disse øgede følsomheder.

Ligesom vi kan klassificere æteriske olier på baggrund af forskelle i kemien, kan vi også kategorisere dem på baggrund af deres aroma. Der findes tre hovedgrupper af aromaer: beroligende/beroligende olier, stimulerende olier og jordforbindelse/balance. Det interessante er imidlertid, at vi ikke kan adskille aroma fra kemi. Når vi ser på olier, der er stimulerende, ser vi samspillet mellem aromaen og kemien, der gør det muligt for disse olier at påvirke kroppen systemisk.
Diffusering af en stimulerende olie i vintermånederne kan øge humøret og kan også være stimulerende for andre af kroppens systemer. Æteriske olier, der passer ind i denne kategori, er dem med forskellige topnoter som basilikum, citrongræs, pebermynte, eukalyptus og alle citrusolier. En af mine yndlingskombinationer er Wild Orange blandet med pebermynte. Disse olier anvendes mest effektivt i en diffusor eller ved påføring på huden.

En allergi er resultatet af, at immunsystemet fejlagtigt identificerer et stof som skadeligt og danner antistoffer for at bekæmpe det, hvilket resulterer i forskellige bivirkninger. En allergisk reaktion over for en plante er forårsaget af de proteinholdige materialer i en plante (dvs. selve frøet, bladet eller frugten). Rene æteriske olier indeholder ikke disse komplekse molekyler, som er hovedårsagen til allergier. Selv om en allergisk reaktion er usandsynlig, betyder det ikke, at man kan bruge æteriske olier uansvarligt og uden risiko. Det anbefales altid at forstå den korrekte brug af en æterisk olie, uanset omstændighederne. Hvis du er bekymret for overfølsomhed eller interaktioner med andre behandlingsplaner, skal du kontakte din læge eller sundhedsplejerske for yderligere vejledning.