Enzymernes kraft

Nøglen til en sund krop og et sundt sind

Enzymer er katalysatorer og fremskynder alle biokemiske processer i kroppen.
For at ændre og forny sig selv gennem hele livet har vores krop brug for mange forskellige enzymer (der er nu identificeret omkring 3.000 enzymer).

Enzymer er specialister, der nedbryder eller også syntetisere meget specifikke stoffer. Det er de aktive stoffer, der holder stofskiftet i gang. Frigivelsen af fordøjelsesenzymer begynder, når vi tænker på mad, lugter til mad, men senest ved den første bid.

Enzymerne produceres i bugspytkirtlen som inaktive forstadier for at beskytte organet mod dets egen fordøjelse af enzymerne. Enzymerne aktiveres i tolvfingertarmen og nedbryder fødevarekomponenterne til deres byggesten. Enzymer findes også i spyt.

Enzymer hjælper med fordøjelsen

Fordøjelsesenzymer er vigtige. Uden dem ville ingen af de vitale næringsstoffer, vitaminer og mineraler komme ind i vores krop. Kort sagt: Vores krop ville ikke fungere uden dem.

Fordøjelsesenzymer er specialiseret i visse næringsstoffer. Såkaldte peptidaser eller proteaser nedbryder proteinerne fra maden. Amylaser er på den anden side ansvarlige for forarbejdning af langkædede kulhydrater som f.eks. stivelse. De resulterende sukkerbyggeblokke forarbejdes derefter yderligere af andre specialiserede enzymer som f.eks. laktase (for mælkesukker) og andre enzymer til opsplitning af sukker. Ud over proteaser og amylaser er lipaser blandt de enzymer, der spiller en vigtig rolle i vores fordøjelse. Lipaser er ansvarlige for nedbrydning af fedtstoffer.

Enzymerne i fordøjelseskanalen har også til opgave at nedbryde fødevarekomponenter, som ikke er gode for os. Et af disse såkaldte beskyttende enzymer er DiAminOxidase, forkortet DAO-enzym. Det nedbryder overskydende histamin i tarmen.

Struktur af enzymer

Alle enzymer består af to dele: det store proteinmolekyle (apoenzym) og det mindre coenzym, som normalt er et vitamin eller mineral.

Uden coenzymet kan apoenzymet ikke udføre sin funktion; sammen danner de to en effektiv enhed – holoenzymet.
Vi er absolut nødt til at optage coenzymstoffet med vores mad, ellers kommer enzymbalancen ud af balance, og vi bliver syge.

En tilstrækkelig tilførsel af vitaminer og mineraler gennem fødevarer og kosttilskud er derfor meget vigtig.

Men med de øgede krav, der stilles til mennesker i dag (f.eks. stress, miljøgifte osv.) og dårlig ernæring kan kroppen ikke længere selv producere nok sundhedsbevarende enzymer. Enzymproduktionen falder også med alderen.

Symptomer på enzymmangler

En celle, der er dårligt ernæret (fattig på vitaminer), vil sandsynligvis i begyndelsen have mange enzymer uden det tilsvarende coenzym og vil udføre sine opgaver i stadig langsommere trin, indtil den igen får den nødvendige næring – eller indtil den til sidst dør.

Dette forklarer, hvorfor vitamin- eller endda mineralmangel ikke har nogen kortvarig virkning. Efter et par uger eller måneder med kronisk underernæring opstår der langsomt symptomer på mangel.

Cellerne fungerer først med mindre effekt, og en dag dør de af, og visse væv og organer bliver mere og mere syge.

Du kan også se det på ydersiden: Huden bliver rynket, håret tyndt og gråt. Kirtler, nerver og muskler, hele kroppen bliver svagere. For det er netop enzymerne, der altid “laver nyt af gammelt”.

Enzymer har også brug for de rette arbejdsbetingelser, kropstemperaturen bør ikke overstige 40 grader, og det rette pH-niveau bør være til stede.

Ved enzymmangel, enten fra fødslen eller først erhvervet i løbet af livet, kan der opstå mange sundhedsproblemer.
Tarmproblemer opstår, når der er mangel på fordøjelsesenzymer.
Men følgende symptomer kan også være tegn på isoleret eller mangelfuld enzymmangel:

* Hovedpine
* Hudændringer
* Kløe
* Astmaanfald
* feber
* Depression
* Træthed
* Hyperaktivitet
* Svimmelhed
* Forhøjet blodtryk
* Stigende blodsukkerniveauer
* Forhøjede blodlipider
* Ikke-alkoholisk fedtlever

Symptomerne kan forekomme enkeltvis eller i forskellige kombinationer, som regel efter indtagelse af visse fødevarer.

Enzymbehandling - lige så gammel som menneskeheden

At bruge enzymer som terapi er ikke noget nyt, men et naturligt, plantelægemiddel baseret på empirisk viden.

Bibelen beskriver, at kong Ezekias, som var syg af kræft, beder Gud om lindring. Gennem profeten Esajas kom det “guddommelige” behandlingsforslag: et figenplaster på mavesåret, og kongen fik det bedre.

Dette tilfælde kan kaldes det ældste dokumenterede tilfælde af enzymbehandling af kræft med fuldstændig helbredelse.

Primitive folkeslag i Asien, Afrika, Amerika og Australien kender og bruger også enzymerige plantedele til at behandle sår, sår og andre sygdomme.

Træjuice eller knuste frugter som ananas eller papaya har et særligt højt indhold af proteinopløsende enzymer, proteaser.

Målrettet forskning i enzymer i medicin begyndte i det 19. århundrede. Påvisningen af enzymaktivitet i blod, spyt, mavesaft, urin, cerebrospinalvæske, fostervand og bugspytkirtelsekret revolutionerede diagnostikken. Enzymer anvendes ikke kun til diagnostik, men også som terapi. I dag har lægevidenskaben opnået sine største succeser med enzymetterapeutisk behandling af kredsløbssygdomme. Men enzymer anvendes også i vid udstrækning til at hjælpe fordøjelsen.

Enzymterapi er endnu mere omfattende og kan på afgørende vis støtte og genoprette den sunde funktion af alle kroppens systemer: Immunforsvaret, bevægeapparatet (muskler, ledbånd, knogler), blodkar, fordøjelseskanalen, hud og væv samt sunde inflammatoriske reaktioner, beskyttelse mod frie radikaler, sund leverfunktion (fedtfordøjelse og fjernelse af toksiner).

Enzymer i fødevarer

Et højt indhold af rå friske fødevarer i vores daglige kost hjælper med at give kroppen tilstrækkeligt med enzymer, da alle friske rå frugter og grøntsager indeholder enzymer. Rå grøntsager bør stå på menuen hver dag. Ananas, mango, papaya, bananer, kiwier, æbler, figner, druer, dadler, ingefær, avocado, salat og spirer er særligt rige på enzymer. Men honning og fermenterede fødevarer som surkål, kimchi, kefir og miso er også meget rige på enzymer. Et kosttilskud med fordøjelsesenzymer støtter en sund fordøjelse (af proteiner, fedtstoffer, fibre og kulhydrater), fremmer en velfungerende mave-tarmkanal og en sund slimhinde. Fordøjelsesenzymer indtages sammen med måltider, så de kan “virke” på maden. De kan således hjælpe os med at “frigøre” energien i maden til vores krop, så vi får optimal livsenergi og sunde kropsfunktioner.

doTERRA Kosttilskud med enzymer

Både doTERRA Zendocrine detoxification complex with enzyme delivery system og doTERRA Terrazyme er produkter af høj kvalitet, der indeholder enzymer til støtte for kroppen. DoTERRA Zendocrine afgiftningskomplekset er imidlertid specielt designet til at hjælpe kroppen med at afgifte og fjerne affaldsstoffer fra kroppen. Det indeholder et unikt enzymatisk leveringssystem, der forbedrer absorptionen af enzymerne, så de kan virke hurtigt og effektivt.

På den anden side er doTERRA Terrazyme et generelt enzymtilskud, der hjælper med at fordøje maden og optimere optagelsen af næringsstoffer fra den mad, vi spiser. Den indeholder en blanding af forskellige enzymer, herunder proteaser, amylaser og lipaser, til at nedbryde og fordøje forskellige typer mad.

Enzymernes funktion i kroppen er afgørende for at opretholde et godt helbred. Enzymer hjælper med at nedbryde næringsstoffer og affaldsstoffer i kroppen og spiller en vigtig rolle i fordøjelsen, immunforsvaret og afgiftning. Leveringssystemet i doTERRA Zendocrine detoxification complex er designet til at levere enzymer til kroppen hurtigt og effektivt, hvilket kan hjælpe med at støtte kroppens naturlige afgiftningsprocesser.

Alt i alt er både doTERRA Zendocrine detoxification complex with enzyme delivery system og doTERRA Terrazyme fremragende produkter med enzymer, der støtter kroppen og hjælper med at opretholde et godt helbred. Forskellen ligger primært i produkternes specifikke formål og i den blanding af enzymer, de indeholder.