Blog

Æteriske olier i traumeterapi

Hvad får folk til at forblive sunde på trods af stressende livserfaringer?

Nogle mennesker er mere sårbare over for traumer end andre. Den afgørende faktor for, om man forbliver sund på trods af alle former for stressende livserfaringer som tab, skilsmisse og andre traumatiske begivenheder, er graden af sammenhæng i ens system.

Sammenhængskraft er “den grad, i hvilken en person kan forblive sig selv under pres” (Aaron Antonovsky) eller også: den grad, i hvilken en person ikke er overvældet af det, der sker.

Der er tre faktorer, der bidrager til graden af sammenhæng:

Mennesker med høj kohærens søger fornuftige løsninger eller hjælp; mennesker, der er internt usammenhængende, handler kaotisk (kamp eller flugt) eller fryser fast (fryser).

Det har noget at gøre med din tankegang , om du er mere modtagelig over for traumer. Traumer kan skabe følelsesmæssige barrierer for, hvor godt vi lever vores liv, selv årtier senere. Det skyldes, at vi efter traumet begyndte at forbinde os selv og vores overbevisninger om “hvem vi er” med de følelser, som traumet udløser i os.

Kan vi blive afhængige af traumer?

Traumatiske oplevelser udløser frigivelse af stresshormoner (cortisol), som sætter os i “flugttilstand”. Vi kan blive afhængige af disse hormoner, som om de var stoffer (det er de på en måde også).

Når vi har flere oplevelser, der udløser den samme følelse, bliver vi ikke blot fortrolige med følelsen som en tro på “selvet”, men vi bliver også afhængige af det hormon, som kroppen frigiver i det øjeblik, og derefter søger eller skaber vi ubevidst flere oplevelser i vores liv, hvor vi udløser denne følelse igen.

Hvis vi som børn regelmæssigt oplever skyld- eller skamfølelser, kan vi knytte dem til vores identitet og i voksenalderen søge oplevelser, hvor vi kan føle disse følelser igen.

Selv om disse følelser ikke er “feel good”-tilstande, har vi forbundet dem med vores identitet og tror derfor, at disse følelser er en integreret del af vores væsen.

Hvordan kan æteriske olier hjælpe ved traumer?

Æteriske olier har en direkte indvirkning på hjernens limbiske system. Forskere har vist, hvordan aromaer får hjernen til at reagere. De aktiverer hypothalamus, hypofysen, kroppens hormoner og det limbiske system.

Det limbiske system forbinder venstre og højre hjernehalvdel og centrene for det frivillige og ufrivillige nervesystem og er ofte dysreguleret efter traumer. Dufte behandles i det limbiske system, som evolutionært set er den ældste del af hjernen. Det limbiske system huser vores følelser, seksuelle følelser, hukommelse og indlæring. Det huser også amygdala. Det er den del af hjernen, der aktiverer vores kamp- og flugtreaktion. Når folk er traumatiserede, er det denne del af hjernen, der er mest påvirket.

Æteriske olier er en katalysator for healing ud fra et sind-krops-energisk perspektiv.

Æteriske olier alene er ikke i stand til at løse traumet for os.

Dette arbejde er i vores hænder!

Typer af traumeterapi

PSYKOTERAPI

Psykoterapi, også kaldet samtaleterapi, giver dig mulighed for at tale om dit traume og gennemgå en helingsproces. Det er vigtigt at finde den rigtige terapeut, fordi det er den eneste måde, du kan opbygge et tillidsfuldt forhold, der gør det muligt for dig at åbne op og dele. Terapi er trættende, og det er normalt at føle sig dårligere umiddelbart efter behandlingen, men det skal føles som at komme sig efter en intens træning.
Æteriske olier kan være en værdifuld hjælp til at håndtere dette.

KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI

CBT er en form for adfærdsterapi. Du lærer at genkende adfærd og holdninger, der har en negativ indvirkning på dit liv. Derefter arbejder du på at erstatte disse negative holdninger med positive holdninger og kan anvende disse nye færdigheder i dit daglige liv.

Hvis du har opnået en positiv sindstilstand under behandlingen, kan denne tilstand forbindes med duften af en bestemt æterisk olie. Mellem sessionerne kan duften hjælpe dig med at håndtere stressede situationer ved at dufte til duften.

KOGNITIV BEHANDLINGSTERAPI

CPT er ofte det første valg til behandling af traumer, især til behandling af langtidsvirkningerne af barndomstraumer hos voksne. Ligesom CBT hjælper CBT med at lære nye, mere positive måder at håndtere traumerelaterede overbevisninger og følelser på.

Disse nye måder at klare sig på kan genintegreres ved hjælp af æteriske olier.

DIALEKTISK ADFÆRDSTERAPI

Som andre former for traumeterapi har dialektisk adfærdsterapi til formål at opnå en bedre regulering af følelser. Denne form for terapi har vist sig at være effektiv til at hjælpe mennesker med selvmordstanker. Det er med til at lære nye færdigheder, der hjælper folk med at ændre usund adfærd.

ØJENBEVÆGELSES-DESENSIBILISERING OG GENOPARBEJDNING (EMDR)

I EMDR-terapi fokuserer du på traumet, mens du bliver visuelt stimuleret. Tanker, følelser og fysiske fornemmelser aktiveres, mens stimuleringen hjælper med at reducere følelserne og de fysiologiske reaktioner på traumet. Negative tanker relateret til traumet kan derefter behandles med mere positive og accepterende overbevisninger. Igen kan æteriske olier bruges meget godt til at støtte dette.

GRUPPETERAPI

Gruppeterapi er nyttig, fordi den viser, at du ikke er alene med dine problemer. I et støttende og sikkert miljø har gruppemedlemmerne lettere ved at fortælle deres historier og hjælpe andre med at bearbejde deres traumer.

En diffuser i rummet og passende æteriske olier kan bruges til at skabe en rolig og behagelig atmosfære.

BRAINSPOTTING

Brainspotting-terapi afdækker traumer, negative følelser og fysisk smerte. En terapeut styrer dit blik med en pegepind. Den retning, som folk kigger i, kan påvirke deres følelser. Brainspotting hjælper med at identificere udløsende faktorer for traumatiske minder eller negative følelser og kan meget godt understøttes af aromaterapi.

KOMPLEMENTÆR OG ALTERNATIV MEDICIN I FORBINDELSE MED TRAUMER

CAM-behandlinger har særlige styrker; de kræver færre samtaler og mindre afsløringer end psykoterapi og indebærer ikke samme risiko for bivirkninger som farmaceutiske metoder.

Nogle eksempler er:

 • Akupunktur
 • Åndedrætsøvelser
 • Meditation
 • Afslapning
 • Progressive afslapningsteknikker
 • Tai-Chi
 • Yoga
 • Terapi med dyr
 • Smart tilskud

Understøttende æteriske olier

Æteriske olier kan bruges til at støtte helbredelsesprocessen og fremme selvhelbredelse. Særlige olieblandinger og anvendelse af olier på specifikke punkter (akupunkturpunkter) på kroppen hjælper med at berolige nervesystemet og harmonisere energien.

 1. Bergamot: Bergamot har længe været brugt som et supplement i terapier til at lindre angst og frygt. Det har en rensende virkning på fastlåste følelser og begrænsende trossystemer, vækker en følelse af håb og opmuntrer dig til at dele dine følelser med andre.

 2. Tangerine:
  Mandarin æterisk olie har i undersøgelser vist sig at have beroligende og angstdæmpende egenskaber. Den kan forvandle de mørkeste stemninger og inviterer dig til at genopleve barndommens glæde og spontanitet.
 3. Rose (Roos): Roseolie er en af de mest populære æteriske olier, som terapeuter bruger til at behandle angst, sorg, panikanfald, chok og depression.
 4. Roman Chamomile (Roomse Kamille): Kamille kan bruges som supplement til behandlinger af angst, bekymring, irritabilitet og depression. Det kan øge følelsen af indre fred og tilfredshed. Det hjælper os med at frigøre os fra meningsløse aktiviteter, der fylder vores liv, så vi kan fokusere mere på tilfredsstillende arbejde.
 5. Clary Sage (Scharlei): Clary Sage hjælper med at berolige følelser efter et vredesudbrud. Det giver mod til at se sandheden og tilskynder til at være åben over for nye idéer og perspektiver.
 6. Sandalwood (Sandelhout): Sandeltræ hjælper med alle former for afslapningsteknikker såsom meditation, mindfulness og bøn. Den er blevet brugt siden oldtiden for sin kraftfulde evne til at berolige sindet. Det kan hjælpe dig med at overskride dine nuværende trossystemer.
 7. Vetiver: Vetiver er en af de mest jordnærende olier og kan hjælpe dig med at føle dig mere rodfæstet i livet. Den støtter alle former for selvbevidsthedsarbejde.
 8. Lemongrass (Citroengras): Citrongræs giver dig styrke til at komme videre, acceptere forandringer og forpligte dig til din healing.
 9. Ylang Ylang: Ylang Ylang hjælper dig med at bearbejde ting fra hjertet og helbrede følelsesmæssige traumer. Det hjælper at forbinde sig med en kilde til glæde, der kommer indefra.
 10. Geranium: Geranium hjælper dig med at genvinde tilliden til verden og til andre. Den genopretter tilliden til livet og til andres godhed.
 11. Lavender (Lavendel): Lavendel modvirker frygt for at blive set og hørt. Lavendel hjælper med evnen til at kommunikere ærligt og åbent.
 12. Black Pepper (Kardemom): Ved at tage masken af og forsøge at forstå følelser og adfærd giver vi vores sande tanker og følelser mulighed for at komme op til overfladen og lade flowet af vækst begynde. Sort peber bruges også til at reducere trangen til vanedannende stoffer
 13. Frankincense (Wierook): Når du kan forbinde dig med din sandhed, kan du omfavne dit sande formål i verden og dermed holde op med at blive styret af egoet.
 14. Juniper Berry (Jeneverbes): Det er især nyttigt, når man modsætter sig den dybe sjælsdybning, der er nødvendig for healing. I stedet for at løbe væk eller gemme sig for det ukendte hjælper enebær med at grave dybere og lære livslektionen.

Hvordan man bruger æteriske olier til at støtte traumeterapi

 • Berolig kroppen: For at berolige kroppens stressreaktion og aktivere den parasympatiske tilstand af “hvile og fordøjelse”, skal du anvende en dråbe æterisk olie på kraniefoden, over hjertet, på indersiden af håndleddene og bag ørerne.
 • Slip følelser: For at slippe følelser kan du påføre æterisk olie på lilletåen eller på ydersiden af foden fra anklen til tåen for at slippe følelser.
 • Reducerer stress: Binyrerne frigiver stresshormonerne kortisol og adrenalin. For at genoprette balancen i kroppen og berolige frigivelsen af stresshormoner, påfør æterisk olie på binyrerne (på bagsiden af kroppen, en knytnæve fra det nederste ribben og opad)
 • Forbedrer søvnen: Alvorlige startreaktioner kan forstyrre den cirkadiske rytme og søvnen. Det kan give dig en følelse af at være “træt og opstemt”. For at forbedre søvnen kan du påføre æteriske olier på kronen af hovedet, baghovedet og over ørerne.
 • Følelse af sikkerhed: Nyrerne anses traditionelt for at være sæde for mod og viljestyrke. For at reducere angst og fremme følelser af sikkerhed, styrke og mod påføres æteriske olier på nyrerne for at mindske angst og fremme følelser af sikkerhed, styrke og mod.
 • Atmosfære af afslapning og healing: Brug æteriske olier i din diffuser, når du ønsker at skabe en beroligende atmosfære.
 • Støt kroppen: Brug æteriske olier i vegetabilske kapsler som et Smart Supplement. Det er bedst at spørge en specialist i æteriske olier til råds først.

Hvad kan du gøre nu for at skabe mere fred i dit liv?

Der er nogle få enkle ting, som du allerede kan indføre i dit liv for at skabe mere fred i dit liv:

 • Kom i kontakt med naturen (gå en tur i skoven (skovbade) og lad det naturlige lys falde på din hud hver dag).
 • Skru ned for lydstyrken (dit system er allerede overbelastet; undgå unødvendige stimuli)
 • Kram og omfavn hinanden (kram dine kære og klap dine kæledyr for at frigive endorfiner og oxytocin).
 • Jording (brug et vægtet tæppe, gå barfodet)
 • Fritid (tag dig tid til selvomsorg, vælg aktiviteter, der giver næring til din sjæl).
 • Shake it off (bevæg kroppen for at ryste den ophobede energi af sig, f.eks. ved at danse, hoppe på trampolin, jogge osv.).
 • Kold terapi (kolde brusere eller isbade øger kroppens selvhelbredende evne)
 • Sund kost (du har fuld kontrol over din livsenergi)
 • Sov godt (sæt dig som mål at sove 8 timer for at give din krop tid til at hvile og helbrede).

Du vil opdage, at det ikke er en lineær helingsproces, men snarere en ujævn vej med op- og nedture. Det er vigtigt at skabe en følelse af tryghed for dig selv, mens du lærer at håndtere dine følelser. Skab tilstrækkelig plads og tid til at sørge over de tab, der er forbundet med traumet. Hvis du udvikler en ny selvforståelse og omdefinerer dig selv, vil du tage de nødvendige skridt mod selvbestemmelse og et frit liv. Du fortjener det. Du er det værd.

Varekurv
Luk

Nyhedsbrev fuld af inspiration, olietips og gode tilbud!!!

Top Menu Newsletter Registration DK
Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Ved at surfe på denne hjemmeside accepterer du vores brug af cookies.
Shop
0 Ønskeliste
0 varer Kurv
Min konto