ADHD som superkraft, hvordan æteriske olier kan støtte mennesker med ADHD?

Vidste du, at du med din ADHD kan gøre noget, som de fleste mennesker ikke kan?

“Din mand har ADHD. Det betyder, at du som hans kone er blevet bedt om at indrette dit liv, så han kan fungere bedre. Det kan han trods alt ikke selv. Han har brug for dig.” Jeg kan huske, at jeg kiggede på den blodige unge terapeut og tænkte: “Er hun blevet revet af potten? Hvordan kan hun hælde mere hø på min i forvejen fyldte to-do-liste? Hun så sikkert, at jeg ikke var glad, og satte kæberne sammen. Så gentog hun det igen, men langsommere.
Jeg kiggede på min mand. Han havde hænderne på skødet og kiggede på spidserne af sine sko. Han mærkede mit blik på ham og så på mig. Og kontakten i mig gik i gang. Al modstand forsvandt. “Okay,” sagde jeg, “hvordan håndterer vi det her?”.

Der er en god chance for, at du er neurotypisk. Det betyder, at du kan fungere neurologisk på en måde, der gør det let for dig at afgøre, hvad der er vigtigt. Hvis du har flere opgaver, kan du bestemme, hvilke af dem der er vigtigst, og du kan derefter udføre dem i en rækkefølge efter vigtighed. Du vil også normalt være i stand til at udføre de opgaver, du ikke har lyst til at udføre. Du gør også ting, fordi du forstår, at andre bekymrer sig om dig (forældre, lærer, chef, partner). Bare fordi du kan komme over det, at du ikke ligefrem er motiveret for det, men nu skal det gøres. “Nogen skal jo trods alt gøre det”, ikke sandt!

Det er så ret svært at arbejde sammen med en kollega, som ikke kan det. Eller at leve med en partner, der “altid glemmer alt”. Eller at have et barn, der aldrig ønsker at lave lektier eller lære eller gå i skole af sig selv.
Man er derfor – og med dig mange andre “neurotypiske” mennesker – meget hurtig til at dømme de “dovne” mennesker med deres “spredte hjerner” og derfor gerne antage en negativ hensigt bag deres adfærd. Fordi du slet ikke kan forstå, hvordan det er muligt, at nogen efter gentagne påmindelser stadig ikke har gjort noget færdigt.

Er det så underligt, at mennesker med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder eller også en form for neurodiversitet) normalt har et dårligt selvværd og ofte lider af følelser af depression og frygt for at fejle? Det kan man give “systemet” skylden for, eller “det samfund”, som vi lever i, og hvor tingene skal gøres færdige på en bestemt måde og ofte til tiden. Men det er ikke hovedårsagen til, at mennesker med neurodiverse lidelser har det svært. Desværre er de skyldige flertallet af mennesker i vores samfund, de neurotypiske mennesker, med alle deres (præ)vurderinger og forventninger. Mennesker, der anvender deres målestok på mennesker, som neurologisk fungerer helt anderledes end de fleste gør. Ofte skyldes det, at vi ikke ved nok om ADHD.

En person med et ADHD-nervesystem er ikke i stand til at bruge tanken om vigtighed eller belønninger til at starte og fuldføre en opgave. Den manglende evne til at bruge betydning og belønninger til at blive motiveret har en livslang indvirkning på livet for mennesker med ADHD:

 • Mennesker med ADHD passer ikke ind i det almindelige skolesystem, som er bygget på at gentage det, som andre synes er vigtigt og relevant.
 • Mennesker med ADHD trives ikke i et standardjob, hvor folk bliver betalt for at arbejde med det, som en anden person (nemlig chefen) synes er vigtigt.
 • Mennesker med ADHD er uorganiserede, fordi stort set alle organisationssystemer er bygget på to ting – prioritering og tidsstyring – som mennesker med ADHD ikke er gode til.
 • Mennesker med ADHD har svært ved at vælge mellem alternativer, fordi alt er lige uvæsentligt. For dem ser alle alternativer ens ud.

Terapi for mennesker med ADHD forsøger at udjævne de neurologiske spilleregler med medicin, så den ADHD-ramte får opmærksomhedsspændvidde, impulskontrol og evnen til at være rolig indeni. ADHD-medicin er dog ofte ikke nok. En person kan tage den rigtige medicin i den rigtige dosis, men intet vil ændre sig, hvis vedkommende stadig griber opgaverne an med neurotypiske strategier.

ADHD-nervesystemet regulerer opmærksomhed og følelser på en unik og speciel måde, som er meget forskellig fra nervesystemet hos mennesker uden neurodiversitet. Dette har også mange positive sider. Der er altså ikke tale om et beskadiget eller defekt nervesystem. Ordet “uorden” er derfor helt uhensigtsmæssigt her. ADHD-nervesystemet fungerer perfekt med sit eget regelsæt.
Vidste du på den ene side, at mennesker med ADHD ofte har problemer i skolen, men at de som regel har en højere IQ end gennemsnittet? De bruger også deres højere IQ på andre måder end neurotypiske mennesker. De er i stand til at løse problemer, som andre kæmper med, ved at komme med løsninger, som ingen andre har set. Siden har jeg fået lov til at lære, at mennesker med ADHD er født med en slags “superkræfter”. Og det vil jeg også gerne kaste lys over!

Hvis neurotypiske mennesker har en opmærksomhedsspændvidde på 0-10, kan man sige, at en person med ADHD har en opmærksomhedsspændvidde på 0-5 og en på 12-20! De fejler stort på området 5-10, men fra 12 er det der, hvor de går hele vejen! Det er der, hvor “normalos” aldrig vil kunne komme til.

Mennesker med ADHD mangler ikke opmærksomhed. Sagen er dog den, at de er alt for opmærksomme på alting. De har fire eller fem ting i hovedet på én gang og er uensartet opmærksomme. Læg dertil den manglende evne til at vælge, hvilken udfordring der skal prioriteres, og voilá! Dette skaber et problem.

Fra ingen fokus til superfokus

Alle med ADHD ved, at de kan komme “i zonen” flere gange om dagen. Så er de hyperfokuserede på det, der har deres opmærksomhed! Når de er i zonen, har de ingen begrænsninger, og de mangler i de eksekutive funktioner, som de måske havde, før de kom ind i zonen, forsvinder. Ofte fungerer de så endda på et bemærkelsesværdigt niveau! Mennesker med ADHD ved, at de er kloge og intelligente, men de kan aldrig være sikre på, om deres evner vil komme til udtryk, når de har brug for dem. Det er kendetegnende for ADHD, at symptomer og funktionsnedsættelser kommer og går i løbet af dagen. Det er ret frustrerende.

Mennesker med ADHD kommer ind i zonen primært ved at være interesseret i eller fascineret af det, de laver. Man kan derfor sige, at de har et interessebaseret nervesystem. Så det kan virke utroværdigt eller egoistisk. ADHD-nervesystemet ønsker at gøre de ting, det kan lide. Det er derfor, at udsættelse er en næsten universel funktionsnedsættelse hos mennesker med ADHD. De vil gerne have deres arbejde gjort, men de kan ikke komme i gang, før opgaven bliver interessant, udfordrende eller presserende. De fleste mennesker med ADHD-nervesystemet kan gå i gang med en opgave, når opgaven er presserende – f.eks. en deadline, der skal overholdes, eller en deadline, der skal overskrides.
ADHD'er kommer også i en zone, når de bliver udfordret eller kastet ud i et konkurrencemiljø. Nogle gange fanger en ny eller interessant opgave deres opmærksomhed. Men nyhed er kortvarig, og alt bliver gammelt efter et stykke tid.

Hvis du har ADHD, er en positiv tilgang til din udfordring det bedste, du kan gøre for dig selv. I stedet for at fokusere på, hvor du mangler, skal du finde ud af, hvordan du kan komme ind i zonen. Begynd at skrive ned, hvordan du kommer ind i zonen. Hav en notesblok med dig, eller brug din smartphone til at gøre det i øjeblikket. Efter et stykke tid vil du have samlet forskellige teknikker, som du ved vil virke for dig.

Spørg dig selv:

 • Hvordan kan det være, at jeg er i zonen nu?
 • Under hvilke omstændigheder lykkes det mig?
 • Hvornår har jeg succeser i mit nuværende liv?
 • Er jeg i zonen, fordi jeg er nysgerrig? Hvis ja, hvad er det så, der specifikt fascinerer mig ved denne opgave eller situation?
 • Er det fordi jeg føler mig udfordret? Hvis ja, hvad er det så, der får min konkurrenceånd frem i situationen?
 • Du kan også gøre dette som forælder sammen med eller for dit barn. Stil spørgsmål til dit barn, når du ser, at det er helt opslugt af et spil eller en aktivitet. På den måde kan dit barn lære sit nervesystem bedre at kende og dermed se sine styrker bedre. Og det vil også hjælpe dig som forælder til at se dit barn i et bedre lys og dermed støtte det bedre.

Man kan ikke gøre en person med ADHD til en neurotypisk person. De kommer ALDRIG til at fungere som resten af verden. Jo før du finder fred med det, jo bedre.

Jeg ville være skør, hvis jeg nu påstod, at vi kan helbrede mennesker med ADHD ved at få dem til at dufte til æteriske olier. Det er virkelig ikke sandt! Men vi kan bruge æteriske olier med fordel til at vejlede en person med ADHD.

Hvordan kan æteriske olier hjælpe mennesker med ADHD?

Aromaer påvirker dit nervesystem og dine følelser hurtigt og kraftigt. At dufte en bestemt aroma kan påvirke dine følelser! På samme måde kan du forbinde visse aromaer med en situation og dine følelser i den pågældende situation.

Det er det, vi gør, når vi f.eks. anbefaler et ritual for små børn, når de går i seng.

30 minutter før sengetid tændes diffusoren i deres værelse. Hver gang med den samme aroma. Snart skaber nervesystemet den forbindelse, at efter at have opfattet denne duft følger hvile. Så den samme aroma kan hjælpe dig med at slukke bedre om aftenen eller slappe af i en stresset situation i løbet af dagen.
Du kan naturligvis også gøre dette i andre situationer og bruge det meget nyttigt for dig selv: Lad os antage, at du finder ud af, at en bestemt aktivitet (tegne, lytte til musik, gå en tur) gør det let at komme ind i zonen. Kombiner derefter denne aktivitet med en bestemt olie, som du kan lide i din diffuser, eller giv 1-2 dråber i hånden eller brug olien i en roll-on på din hud og inhalér den, og gør det hver gang du laver den pågældende aktivitet.
På den måde kan du nemmere komme “ind i zonen” og måske endda gøre en ubehagelig opgave mere behagelig. Det er også en idé at skifte duft oftere, for at skabe en følelse af “nyt”, som kan motivere dig.

Agitation og følelsesmæssige udbrud ved ADHD

Der er mange ADHD-egenskaber, der gør det svært at kontrollere vrede. Den måske stærkeste er nedsat ledelsesfunktion og hæmning, hvilket fører til forhastede reaktioner på frustration og utålmodighed. Mennesker med ADHD føler også følelser mere intenst end neurotypiske mennesker, hvilket får dem til at overreagere på situationer eller oplevelser, som de fleste mennesker ville reagere fornuftigt på. Når man kombinerer dårlig arbejdshukommelse, som er typisk for personer med ADHD, med følelsesmæssig impulsivitet, kan en person ikke sige de rigtige ting eller foretage de rigtige handlinger, når han/hun er frustreret eller vred. Tilføj dårligt selvbillede til blandingen og utilstrækkelig søvn, og du kan godt forstå, hvorfor mennesker med ADHD har sværere ved at regulere deres følelser eller bliver “hængende” i en bestemt følelse i længere tid.

Dopamin er et kemisk stof i din hjerne, der spiller en rolle i reguleringen af kognition, hukommelse, motivation, humør, opmærksomhed og indlæring. Dopaminniveauet kan påvirke en persons humør, opmærksomhed, motivation og fysiske aktivitet. Dopamin regulerer også hjernens belønningssystem, idet niveauerne stiger i hjernen, når en person oplever noget behageligt. Mennesker med ADHD kan have en højere koncentration af dopamintransportører i hjernen. Disse transportører fjerner dopamin fra hjernecellerne. Hvis der er flere transportører i et område af hjernen, er de for hurtige, så dopamin får mindre tid til at virke. Dette kan få dopaminniveauet til at falde.
Symptomer på et lavt dopaminniveau omfatter tab af glæde ved ting, du tidligere fandt behagelige, manglende motivation og apati, vanskeligheder med at træffe beslutninger og regulere søvn.

På grund af manglen på dopamin er mennesker med ADHD mere tilbøjelige til at spise søde og salte snacks, fordi det skaber en følelse af “tilfredsstillelse”.
Man kan argumentere for, at mennesker med ADHD er “kemisk programmeret” til at lede efter “mere”. Når man spiser kulhydrater, udløser det f.eks. en bølge af dopamin i hjernen. Trangen til at føle sig “mæt” kan føre til spiseforstyrrelser.
Som følge heraf kan personer med ADHD være mere tilbøjelige til at blive overvægtige.

De 3 vigtigste tips til at forebygge fedme hos personer med ADHD:

 • Spis flere små måltider i løbet af dagen (græsning) for at give en kilde til kontinuerlig stimulering, hvilket kan mindske rastløsheden hos personer med ADHD.
 • Forebyg impulsiv spisning ved at skabe et “spisemiljø”, der fremmer sund spisning. Det betyder, at du skal fjerne chips, chokolade og andre snacks, der fremmer spiseforstyrrelser, fra dit hjem, og at du skal købe næringsrige måltider og snacks, der kræver lidt forberedelse. Halvfede mozzarellastænger, hårdkogte æg, yoghurt, proteinbarer, tørret frugt, nødder og frø, æbler og appelsiner er alle gode valg.
 • Med regelmæssig motion kan voksne med ADHD øge baseline-niveauerne af dopamin og noradrenalin ved at fremme væksten af nye receptorer i visse hjerneområder, hvilket yderligere regulerer opmærksomheden og reducerer fristelsen til at øge dopamin gennem mad.

De vigtigste mikronæringsstoffer for personer med ADHD

Brugen af kosttilskud er en spilforandring. Det er vigtigt for alle, uanset om de er neurotypiske eller ej, at få flere næringsstoffer. Du kan finde mange forskellige undersøgelser, og næsten alle steder, hvor du læser konklusionen, kan du se modstridende beviser for effekten af tilskud. Men det er præcis, hvad jeg ville forvente. Hvorfor? For der er ikke to kroppe, der er ens!

To personer med ADHD-symptomer kan have forskellige ernæringsmangler. De kan også reagere forskelligt på tilskud på grund af forskelle i deres genetik og fordøjelse. De kan have fået en anden form af det samme kosttilskud. De vil endda reagere forskelligt på kosttilskud afhængigt af, hvor meget stress de oplevede, da de tog dem.

Det gør det svært at behandle ADHD med næringsstoffer, hvis man søger en generel protokol, der passer til alle.

Dette viser, hvorfor læger normalt ikke rådgiver om næringsstoffer som et behandlingsredskab, hvis de ikke har tid eller ekspertise til en individualiseret tilgang, hvis de ikke har tid eller ekspertise til en individualiseret tilgang. Men det betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre.

Mennesker med ADHD kan ligesom neurotyperne have gavn af naturlige næringsstoffer, som støtter den følelsesmæssige balance.

Måske er det endnu vigtigere for mennesker med ADHD at vælge naturlig støtte, da mangler oven i neurologiske (dys-)funktioner kan forårsage endnu mere irritabilitet.

Der findes mange forskellige mikronæringsstoffer, som er blevet undersøgt i undersøgelser.
B12-vitamin og folinsyre er nødvendige for produktionen af noradrenalin, serotonin og dopamin. Noradrenalin og serotonin er neurotransmittere i hjernen, som påvirker mentale adfærdsmønstre og humør.

Jern, B3-vitamin og B6-vitamin kan også bidrage til at øge dopaminniveauet.

Kosttilskuddene omega-3-fedtsyrer, inositol og N-acetylcystein har alle vist forbedringer i symptomer på følelsesmæssig dysregulering.

Probiotika, Ginkgo Biloba, Kurkumin, Oregano-olie, magnesium og D-vitamin har alle en positiv effekt på dopaminmetabolismen. Ginseng kan også øge dopaminniveauet hos mennesker, især hos dem med ADHD, men der er behov for mere forskning.

Skal du købe alle disse stoffer separat nu? Nej, det kan være meget nemmere! doTERRA's Lifelong Vitality Package er et omfattende dagligt kosttilskud, der giver vores krop et ekstra boost til livslang sundhed.

Sammensætningen af hver af de tre dele af Lifelong Vitality-pakken tager højde for specifikke aspekter af vores ernæringsmæssige behov.

MicroPlex VMz er en afbalanceret formel med 22 essentielle vitaminer og mineraler. Så dette er en multivitamin, der giver den helt rigtige balance uden at overdosere. Den har også en afbalanceret kombination af mineraler som zink, jern og selen.

xEOmega indeholder bl.a. omega-3 fedtsyrer, som er flerumættede fedtsyrer, der er vigtige for celleopbygningen i kroppen.

Alpha CRS+ er doTERRA's patenterede formulering af celleunderstøttende botaniske stoffer. Det er ganske enkelt et kraftværk af adaptogener, antioxidanter og plantepolyphenoler, som beskytter kroppen og støtter vigtige cellulære systemer.

Mit tip er at kombinere LLV med doTERRA's TerraZyme; det er enzymer, der hjælper dig med at få mere ud af din mad og kosttilskud. Derfor er det også en smart idé at tage en kapsel Terrazyme sammen med hvert måltid for at få endnu flere næringsstoffer fra din mad.

Mangel på næringsstoffer er en usynlig stressfaktor for din krop og dit nervesystem. Hvis du kan fjerne dette, er du allerede et godt stykke vej til et roligere selv, til at være mere i balance med dig selv.

Sammensætningen af dit mikrobiom kan også påvirke mange processer i din krop og har helt sikkert indflydelse på dit humør og din evne til at håndtere stress. PB Assist+ er en patenteret formel, der indeholder præbiotiske fibre og seks tråde af probiotiske mikroorganismer i en unik, dobbeltlaget, plantebaseret kapsel.

Du kan gøre solide fremskridt ved at undersøge de vigtigste søjler i kroppens funktion og tilføje næringsstoffer, fjerne irriterende fødevarer og forbedre tarmsundheden for at støtte dem.

Næringsstoffer kan hjælpe med ADHD.

 

Varekurv

Nyhedsbrev fuld af inspiration, olietips og gode tilbud!

Top Menu Newsletter Registration DK
Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Ved at surfe på denne hjemmeside accepterer du vores brug af cookies.
The rating of www.aromapro.nl/ at WebwinkelKeur Reviews is 8.0/10 based on 3 reviews.
Shop
0 Ønskeliste
0 varer Kurv
Min konto